Zpravodaj ZUŠ Čerčany

článek do Čerčanského zpravodaje: listopad 2016

 PODZIMKA 2016

v době podzimních prázdnin se konal krátký tábor v krásném prostředí na Chrudimce u Trhové Kamenice. Děti si připomenuly život a dobu Karla IV. Táborníci se díky hrám soutěžím a kvízům přenesli do doby, kterou dodnes vnímáme jako nejdůležitější etapu v historii českého národa a státu.

Podzimní koncert a výstava

2. listopadu 2016 se konal Podzimní koncert a výstava v sále Kulturního domu. Společný koncert učitelů, žáků a hostů zahájili naši nejmenší žáci. V průběhu večera se představili sólisté, i různé soubory, které obsáhly žánrově a slohově pestrou škálu repertoáru. Ve všech souborech se uplatnili také naši žáci a někteří absolventi, kteří takto pokračují ve svém hudebním vyžití. Chtěli jsme ukázat, že muzicírování pro radost a potěšení nemusí skončit s docházkou do Zušky.

Večer obohatili svým sólovým vystoupením učitelé :Jan Krupa, který zahrál na klavír 1. větu ze Sonáty D dur od J. L. Dusíka a Štěpán Grandisch, který představil Svitu pro trombon skladatele R. Ramskilla za klavírního doprovodu Hany Dufkové. Zazněla také skladba Kateřiny Soukupové: Airways, pro netradiční obsazení. Společné muzicírování trombónu, houslí, klavíru a kontrabasu mělo u posluchačů veliký ohlas, Kateřina zároveň hrála klavírní part. Jako sólistky na saxofon a na příčnou flétnu vystoupily i žákyně školy: Eliška Plecitá a Eliška Náprstková , s doprovodem svých pedagogů.

Představilo se nám též saxofonové trio, kvarteto zobcových fléten a kytarové trio. Závěr koncertu patřil souboru Musica Diversata ,vokálně-instrumentálnímu hudebnímu uskupení, které vzniklo spojením pěveckého kvarteta a kvarteta zobcových fléten. Ve svém repertoáru uvádí skladby od renesance až po současnost, výběr skladeb je převážně duchovního charakteru, ale obsahuje i písně milostné a lidové. V tomto souboru působí několik pedagogů, žáků i absolventů naší školy. Děkujeme všem návštěvníkům a těšíme se na shledanou při dalších akcích. Anton Masnica, ředitel školy

Vernisáž nazvaná „ Ruce“

2. listopadu se v Kulturním domě Čerčany konala vernisáž výstavy obrazů žáků ZUŠ na téma ruce. Na tuto událost přišla jen hrstka rodičů, a tak patříte- li mezi ty, kterým to zatím nevyšlo, přijďte se pokochat nápady svých dětí. Uvidíte obrazy malované dlaněmi, ale i obrazy, které ty dlaně a ruce znázorňují. Ruce hladící, trestající, kárající, ruce spoutané, ruce volné jako pták a další a další variace na toto téma. Kdo si najde chvilku a zavítá do pizzerie KD, nebude litovat. Nápady a elán mladých tvůrců mu rozzáří den. Těšíme se na další setkávání.

Marie Kolářová

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *